Культури

Вся необхідна інформація про Ваші улюблені рослини, правила догляду за ними та товари, які Вам в цьому допоможуть.

Цитрон
Цитрон

Цитрон

Цитрон, цедрат (лат. Citrus medica) - вид багаторічних рослин з роду Цитрус (Citrus), родини Рутових.

В давнину цитрон широко обробляли в Західній Індії, Західній Азії та Середземномор'ї. Він першим з цитрусових задовго до нашої ери потрапив до Європи. І тепер його вирощують у багатьох країнах, але на невеликих площах, тому що дерева сильно обмерзають при температурі -3-4 °С і не мають широкого застосування в харчовій галузі. Цитрон - кущ або невелике дерево висотою до 3 м. Гілки з поодинокими пазушними колючками довжиною 3-5 см. Має найбільші з усіх цитрусових плоди - їх довжина складає 12-40 см, діаметр - 8-28 см. Вони довгасті, жовті як лимон, іноді помаранчевого кольору, з надзвичайно товстою (2,5-5 см) шкіркою.

Кисла або кисло-солодка, злегка гіркувата малосоковита м'якоть плодів у свіжому вигляді не вживається в їжу, її використовують виключно в кондитерському виробництві для варення, начинок. З шкірки плодів, яка володіє сильним ароматом, виходить цінна ефірна олія, що використовується для ароматизації напоїв, кондитерських і кулінарних виробів, а також для приготування варення та цукатів.

Екзотичний різновид цитрона, що вирощується у Китаї та Японії - «Buddha's Fingers» (Citrus medica L. var. Sarcodactylis Hoola Nooten Swingle), Пальці Будди. Його ароматний плід розділений на декілька часток, подібних пальцю, з малою кількістю м'якоті, з недорозвиненими насіннями (або без насіння).