Блог

Весняні роботи в саду та городі

Весна — час перших ласкавих сонячних промінчиків, цвітіння садів та квітіння, романтики. Але досвідченим садоводам і городникам не до романтичного настрою. Саме час посіву овочів, висадки нових і обрізки вже зростаючих дерев та кущів, внесення добрив та підготовки теплиць.

Весною маємо чотири головних завдання:

  1. впорядкувати сад (побілити та обрізати дерева, висадити нові сорти плодово-ягідних);
  2. виростити розсаду;
  3. перекопати та удобрити город;
  4. підготувати теплицю до нового сезону.

Розпочнемо з саду.
Побілку здійснюємо дуже ранньою весною, щоб захистити кору дерев від сонячних опіків, знищити зимуючих у ній комах, запобігти заселенню нового покоління шкідників. У вапняний розчин доцільно додати глину та фунгіциди (мідний чи залізний купорос) або скористатись вже готовими скомпонованими побілками ТМ БЛОК.

Обрізку проводимо до набухання бруньок стерильними добре загостреними інструментами. Свіжі зрізи покриваємо садовим варом — класичним чи з додаванням воску та прополісу — знову ж таки щоб запобігти проникненню у тіло дерева інфекції. Одночасно рекомендуємо очистити дерева від мохів та лишайників — улюбленої домівки шкідників.

Висаджування нових дерев та кущів здійснюємо в завчасно підготовлені ями, достатньо великі, щоб коренева система рослин почувалась вільно.

Щодо розсади, то тут у кожного господаря чи господині свої секрети вирощування, улюблені сорти, заплановані терміни. Можемо лише порекомендувати звернути увагу на спеціальний субстрат “Поліський для розсади” - на основі дрібної фракції торфу, з додаванням стартових добрив, щоб маленькі рослини почувалися комфортно, росли міцними та здоровими.

Городні роботи розпочинають пізніше, коли земля вже достатньо прогріється. Грунт під час перекопування “заправляють” класичними добривами: азотними - для швидкого наростання зеленої маси, фосфорними — для формування численної зав’язі, калійними — для зміцнення імунітету рослин.

Підготовка теплиці до нового сезону — важлива справа. Від шкідників, що перезимували в грунті, потрібно позбутись до висаджування овочів. Наступним етапом внести добрива та перекопати грунт.

Уся ваша праця обов’язково завершиться в кінці сезону щедрим врожаєм, якщо роботи виконуватимете вчасно та з натхненням!