Блог

Субстрат для орхідей своїми руками: чи справді все так просто?

В неті є безліч статтей, що починаються з фрази типу “нічого складного: звичайна кора звичайної сосни — збирайте і не витрачайте гроші на дорогі магазинні субстрати”.

А далі такі ось рекомендації по приготуванню.

Виявляється, не яка-небуть кора, а суха, непошкоджена, не чорна (щоб не було вигорілих на сонці ділянок), без комашок та з якнайменшою кількістю смоли.

Хоча, комашки та смола всеодно будуть, тому доведеться почекати тиждень-два поки частина їх помре з голоду, а решту (включаючи личинок та яйця паразитів) “добивати” термічною обробкою.

Повністю позбутися смоли теж не вдасться: запасаємось старими кастрюлями “яких не шкода” та кип’ятимо кору декілька годин. Каструлі, звичайно, почорніють, зате кора буде обеззаражена.

Крім того, після подрібнення шматочки кори матимуть гострі краї — їх рекомендують відшліфувати вручну, тобто, буквально, руками. Одягайте міцні рукавиці та працюйте.

Якщо все у вас вийшло, то кору потрібно добре висушити та розкласти по паперових пакетах (щоб попередити запліснявіння).

Але субстрат для орхідей — це ще й мох-сфагнум. Збирати його треба на екологічно чистих (!) болотах — подалі від доріг та людей. І знову: очистити від сміття, гілля, комашок, промити водою та висушити.

Нарешті, маємо суху кору та мох для найкращого саморобного субстрату! А ще — пару чорних кастрюль, стертих рукавиць та нежить (бо на болоті ноги промочили).

Наступну частину тексту любителям саморобок не читати.

Серед безлічі ринкових пропозицій обираємо якісний субстрат від перевіреного виробника. Як, наприклад, субстрат для орхідей ПОЛІСЬКИЙ (для епіфітних чи наземних орхідей — на вибір) від ТзОВ “Річ Ленд” - це саме те поживне середовище, що потрібно вашим рослинам для здорового рівномірного росту, рясного бутоноутворення, пишного та тривалого цвітіння. Демократична ціна та відмінна якість — спеціально відібрана кора, жодних зайвих мікроорганізмів, оптимальне утримання вологи та легка повітропроникна структура.

А головне, ніякої замороки з “варінням-сушінням”:)

Поліський субстрат для епіфітних орхідей

Поліський субстрат для наземних орхідей