Культури

Вся необхідна інформація про Ваші улюблені рослини, правила догляду за ними та товари, які Вам в цьому допоможуть.

Лайм
Лайм

Лайм

Лайм (лат. Citrus × aurantiifolia) - плід рослини родини цитрусових родом з Індії, генетично схожий з лимоном. Іноді називають також зеленим лимоном. Невелике дерево або кущ заввишки від 1,5 до 5,0 м. Крона густа, гілки покриті короткими колючками. Суцвіття пазухи, з 1-7 квітками, цвітіння ремонтантної; плоди невеликі - 3,5-6 см в діаметрі, яйцеподібні, м'якоть зеленувата, соковита, дуже кисла. Шкірка зелена, жовтувато-зелена або жовта, при повній зрілості дуже тонка.

Існує безліч сортів лайма:

  • Солодкий лайм (Citrus latifolia Tanaka). Його плоди нагадують лимон, вони великі (6-8 см в діаметрі), з тонкою (1,5 мм) гладкою шкіркою. Аромат слабкіший, ніж у лайма справжнього. Зазвичай плоди без насіння, за виглядом плодів схожий з лаймом справжнім. Плоди солодкого лайма (Citrus limettioides Tanaka) не містять кислоти, прісні, цукрів у соку до 6%. Широко використовується у народній медицині, зокрема, проти малярії.
  • Лайм Рангпур (Citrus limonia Osbeck) застосовується як підщепа цитрусових культур. У ряді країн його обробляють для отримання плодів. Плоди кислі, близько 5 см в діаметрі, шкірка тонка, легко відділяється. Шкірка і м'якоть темно-оранжеві. Для лайма Рангпур характерна посухостійкість, висока врожайність.
  • Мексиканський (син. Вест-Індійський), плоди невеликі. Цей сорт найбільш широко використовують для одержання олії шляхом віджиму плодів або тривалого (10 - 16 годин) парового перегону.
  • Відомі такі гібриди, як лімонайми (лайм х лимон), лаймкват (лайм х кумкват) та ін.