Культури

Вся необхідна інформація про Ваші улюблені рослини, правила догляду за ними та товари, які Вам в цьому допоможуть.

Кумкват
Кумкват

Кумкват

Кумкват (др. назв. «Фортунелла», «кінкан») - плід деяких цитрусових рослин, що виділяються в особливий підрід Фортунелла (лат. Fortunella). Невеликий екзотичний фрукт помаранчевого або оранжево-жовтого кольору, з вигляду нагадує дрібний апельсин. Виростає на півдні Китаю.

Назва кумкват походить від «гам гвать» - вимови в кантонському діалекті китайського слова (піньінь jīnjú, рос. - Золотий апельсин).

По виду плоди кумквата нагадують мініатюрні овальні апельсини розміром від 3 до 5 сантиметрів у довжину і від 2 до 4 сантиметрів завширшки.

Плід кумквата за смаком нагадує мандарин з легкою кислинкою, їстівний повністю, з солодкою шкіркою. У природі зустрічаються кілька видів кумквата, що розрізняються формою плоду. Кумкват вживають як в сирому, так і в переробленому вигляді (цукати, варення, мармелад).

Кумкват рідко вирощується з насіння, оскільки у нього слабка коренева система. У Китаї та Японії для розмноження рослини роблять щеплення до понцірусу трьохлисточковому (Poncirus trifoliata). Часто вирощується як кімнатна рослина.

Кумкват культивують у Китаї, Південно-Східній Азії, Японії, на Близькому Сході, в Південній Європі (особливо на грецькому острові Корфу) і на півдні США (особливо у Флориді).