Культури

Вся необхідна інформація про Ваші улюблені рослини, правила догляду за ними та товари, які Вам в цьому допоможуть.

Петрушка
Петрушка

Петрушка

Петрушка (Petroselinum) -1-2-річні рослини сімейства зонтичних, або селерових від 30 до 100 см заввишки.

Цвіте в червні—липні. Листки темно-зелені, зверху блискучі.

Зустрічається переважно в країнах Середземномор'я.

Грунт і освітленість:

Грунт для петрушки повинен бути з нормальною або трохи підвищеною кислотністю і мати пухку структуру.

Для посадки слід вибрати сонячне місце або півтінь.

Догляд і температурний режим:

Вирощувати петрушку не важко, особливо враховуючи її холодостійкість. Стійка до низьких температур, проростає вже при 4 ˚ С, може переносити заморозки до -9 ˚ С. Це дворічна рослина, зимує в грунті, дає ранню зелень.

Температуру в діапазоні +16 ˚ С можна назвати оптимальною.

Хоча рослина не терпить місць заболочених, перезволожених, але все ж любить полив і відноситься до вологолюбних культур.

Догляд за петрушкою надзвичайно простий, достатньо поливати зелень ввечері (коренева петрушка любить серпневі поливи, в цей час коріння набираються корисних речовин), проріджуйте, звільняйте зелень від бур'янів, розпушуйте грунт.

Посів і підживлення:

Грядки для посадки найкраще готувати з осені, в цей же час в грунт під час перекопування вносяться органічні і мінеральні добрива. Навесні вносять додатково калійно-фосфорні добрива.

При догляді за петрушкою не захоплюйтеся добривами. Рослина здатна накопичувати нітрати. Тому вносити азотні добрива потрібно тільки в малих дозах і бажано при підготовці грунту. За 1,5 місяці до прибирання не проводити підживлення.

Для посіву можна використовувати і сухе насіння. Однак зійдуть таке насіння на 7 днів пізніше, ніж попередньо замочені. Також сухе насіння використовують при посіві під зиму, в мерзлу землю.

Вітамінну зелень петрушки можна отримати взимку на підвіконні. Досить посадити корінець в квітковий горщик.

Збір урожаю:

Петрушка - дуже морозостійка рослина, тому свіжу зелень можна отримувати з грядки з ранньої весни до пізньої осінь, поки не випаде сніг.

Кореневу петрушку прибирають восени, до заморозків, листя обрізають, зберігають у прохолодному місці, пересипаної піском. Можна не викопувати кореневу петрушку, тоді рано навесні, коли зійде сніг, отримаєте свіжу зелень.

Коренеплоди петрушки можна використовувати взимку для вирощування зелені в горщиках на вікні.

Листова петрушка зрізається в будь-який час розвитку і сушиться в затемненому, але не темному місці або заморожується.

Забезпечити себе на зиму можна і сушеної зеленню петрушки. Подрібнену сировину або цілі гілочки сушити влітку в тіні тонким шаром. Зберігати в герметично закритих банках. Аромат і пікантність стравам будуть забезпечені.

Корисні властивості:

У коренеплодах і листках петрушки міститься ефірна олія, що додає специфічний аромат, а крім того, велика кількість вітамінів і мінеральних солей.

Всі частини рослини використовуються в народній медицині, а також у фармацевтичній і косметичній промисловості.

Листя і коріння петрушки - чудова приправа до найрізноманітніших страв. Їх можна не тільки вживати в їжу в свіжому вигляді, але і сушити, солити і заморожувати.