Культури

Вся необхідна інформація про Ваші улюблені рослини, правила догляду за ними та товари, які Вам в цьому допоможуть.

Лавр
Лавр

Лавр

Лавр благородний (Lаurus) -  субтропічне дерево або чагарник, вид роду Лавр

Його листя використовують як пряність (лавровий лист).

Батьківщина лавра благородного - Середземномор'я. Широко культивується в субтропіках обох півкуль.

Грунт: Повинний бути легким водо- і повітропроникним. Найчастіше беруть суміш, що складається з рівних частин піску, торфу і землі.

Добре реагує лавр на органічні та мінеральні добрива: навесні і влітку його підгодовують раз в два тижні, восени і взимку - один раз на місяць.

Освітлення: Лавр любить яскраве розсіяне світло. Можливо вирощути в півтіні, проте це позначиться на розвиткугілок.

Влітку лавр необхіно тримати на провітрюваному освітленому місці на балконі або в саду.

Температура: Лавр витримує широкий спектр температур.  

Влітку оптимальна температура- 25-28 С. Взимку лавр краще тримати в прохолодному приміщенні з температурою від 5 до 12 С.

Навесні не поспішайте виносити лавр на вулицю, молоді листочки рослини можуть підмерзнути.

Вологість повітря: Рекомендується влаштовувати лавру обприскування, щоб уникнути появи щитівок, особливо в спекотні літні дні. Також можна 1-2 рази на місяць влаштовувати душ кімнатної температури.

Полив: Навесні і влітку полив регулярний і рясний. Між поливами верхній шар землі повинен підсохнути.

Взимку полив повинен бути дуже помірним, лавр не любить переливу, проте потрібно стежити, щоб земля повністю невисихала.

Підгодівля: У період вегетації, навесні і влітку, лавр благородний підгодовують 1 раз на місяць комплексними добривами.

Пересадка: Найкраще проводити навесні в горщик більшого діаметру. Періодичність пересадки для молодих рослин - щорічно або через рік.

Дорослі, 4-х - 5-ти-річні рослини пересаджують 1 раз в 3-4 року.

Обрізка і формування: Лавр добре реагує на обрізку. Для надання бажаної форми, головні пагони обрізають на висоті 15-20 см. З нижніх бруньок виростуть нові пагони, які теж обрізають.

Обрізку рекомендується проводити навесні, в період активного росту.

Цвітіння: В кімнатних умовах лавр цвіте рідко, однак ця подія може відбутися в кінці весни і до кінця літа.

Плодоносить лавр восени, невеликими плодами в чотирьох-п'ятирічному віці.

Розмноження: Розмножується рослина насінням, живцями і відводками.

Насіння висівають восени в підходящий грунт в невеликий горщик. Кореневі відводки, пагони, які ростуть від коріння, відокремлюють і пересаджують в невеликі горщики.

Але краще розмножувати лавр живцями. Вкорінюються живці приблизно через місяць.

Рослини взимку: Взимку лавр тримають в прохолодному провітрюваному приміщенні з температурою 5-12 С.

Не допускайте переполіву рослини.

Застосування: Лавровий лист в кулінарії незамінний для маринадів, для бульйонів і страв з риби і м'яса. У Західній Європі й досі додають лавровий лист в десерти, напої, варення і солодощі.

Медичні властивості лавра відомі дуже давно: він зміцнює імунітет, заспокоює, має ранозагоювальну дію.

Лаврова олія також широко використовується в косметології. 

Це цікаво знати: Найароматніше листя збирають з дворічної рослини.

Зміст ефірної олії в листі досягає 4-5%.