Культури
Вся необхідна інформація про Ваші улюблені рослини, правила догляду за ними та товари, які Вам в цьому допоможуть.
Вся необхідна інформація про Ваші улюблені рослини, правила догляду за ними та товари, які Вам в цьому допоможуть.
Лавр благородний (Lаurus) - субтропічне дерево або чагарник, вид роду Лавр
Його листя використовують як пряність (лавровий лист).
Батьківщина лавра благородного - Середземномор'я. Широко культивується в субтропіках обох півкуль.
Грунт: Повинний бути легким водо- і повітропроникним. Найчастіше беруть суміш, що складається з рівних частин піску, торфу і землі.
Добре реагує лавр на органічні та мінеральні добрива: навесні і влітку його підгодовують раз в два тижні, восени і взимку - один раз на місяць.
Освітлення: Лавр любить яскраве розсіяне світло. Можливо вирощути в півтіні, проте це позначиться на розвиткугілок.
Влітку лавр необхіно тримати на провітрюваному освітленому місці на балконі або в саду.
Температура: Лавр витримує широкий спектр температур.
Влітку оптимальна температура- 25-28 С. Взимку лавр краще тримати в прохолодному приміщенні з температурою від 5 до 12 С.
Навесні не поспішайте виносити лавр на вулицю, молоді листочки рослини можуть підмерзнути.
Вологість повітря: Рекомендується влаштовувати лавру обприскування, щоб уникнути появи щитівок, особливо в спекотні літні дні. Також можна 1-2 рази на місяць влаштовувати душ кімнатної температури.
Полив: Навесні і влітку полив регулярний і рясний. Між поливами верхній шар землі повинен підсохнути.
Взимку полив повинен бути дуже помірним, лавр не любить переливу, проте потрібно стежити, щоб земля повністю невисихала.
Підгодівля: У період вегетації, навесні і влітку, лавр благородний підгодовують 1 раз на місяць комплексними добривами.
Пересадка: Найкраще проводити навесні в горщик більшого діаметру. Періодичність пересадки для молодих рослин - щорічно або через рік.
Дорослі, 4-х - 5-ти-річні рослини пересаджують 1 раз в 3-4 року.
Обрізка і формування: Лавр добре реагує на обрізку. Для надання бажаної форми, головні пагони обрізають на висоті 15-20 см. З нижніх бруньок виростуть нові пагони, які теж обрізають.
Обрізку рекомендується проводити навесні, в період активного росту.
Цвітіння: В кімнатних умовах лавр цвіте рідко, однак ця подія може відбутися в кінці весни і до кінця літа.
Плодоносить лавр восени, невеликими плодами в чотирьох-п'ятирічному віці.
Розмноження: Розмножується рослина насінням, живцями і відводками.
Насіння висівають восени в підходящий грунт в невеликий горщик. Кореневі відводки, пагони, які ростуть від коріння, відокремлюють і пересаджують в невеликі горщики.
Але краще розмножувати лавр живцями. Вкорінюються живці приблизно через місяць.
Рослини взимку: Взимку лавр тримають в прохолодному провітрюваному приміщенні з температурою 5-12 С.
Не допускайте переполіву рослини.
Застосування: Лавровий лист в кулінарії незамінний для маринадів, для бульйонів і страв з риби і м'яса. У Західній Європі й досі додають лавровий лист в десерти, напої, варення і солодощі.
Медичні властивості лавра відомі дуже давно: він зміцнює імунітет, заспокоює, має ранозагоювальну дію.
Лаврова олія також широко використовується в косметології.
Це цікаво знати: Найароматніше листя збирають з дворічної рослини.
Зміст ефірної олії в листі досягає 4-5%.